Dzięki uprzejmości Pani Aleksandry jakiś czas temu otrzymałam słodką paczuszkę od firmy Odra. Zostałam wtedy także poproszona o wykonanie jakiegoś deseru bądź ciasta z wykorzystaniem chałwy. Do głowy przyszedł mi tylko jeden pomysł. Tort chałwowy mojej mamy:)
Jeśli kochacie słodkości, a zwłaszcza chałwę z Odry, to zapraszam na słodki wpis oraz do zapoznania się z przepisem mojej mamy która cenni sobie proste, a zarazem pyszne przepisy na słodkości:)
Kilka słów o firmie Odra:
Przedsiębiorstwo Wyrobów Cukierniczych „Odra” SA z siedzibą w Brzegu należy do jednej z największych firm cukierniczych w Polsce. Dzięki 60-letniemu doświadczeniu w produkcji słodyczy Firma osiągnęła mocną i stabilną pozycję na polskim rynku słodyczy, a marka Odra cieszy się dużą popularnością wśród Konsumentów. Sztandarowym produktem Firmy jest chałwa. Jako zdecydowany lider w swoim segmencie z udziałem rynkowym sięgającym 60%, chałwa z Odry stale zyskuje uznanie wśród nowych Klientów. Firma słynie także z produkcji m.in. Trufli, Galaretek Opolanek czy cukierków Leśnych, a szeroki wachlarz oferty asortymentowej obejmuje słodycze z kategorii: karmelków (twardych i nadziewanych), cukierków czekoladowych, pralin i bombonier, sezamków, gumek rozpuszczalnych oraz pomadek i drażetek. Urozmaicona oferta produktowa umożliwia dywersyfikację produkcji i sprzedaży w najważniejszych dla rynku cukierniczego kanałach dystrybucji: handlu tradycyjnym, nowoczesnym oraz eksporcie. W trosce o zadowolenie Klientów, Odra nieustannie podnosi jakość oraz bezpieczeństwo zdrowotne wytwarzanych produktów, co potwierdzają wdrożone w tym zakresie wymagania dwóch corocznie certyfikowanych standardów: IFS i BRC. Strategia Firmy zakłada umocnienie pozycji marki Odra na rynku cukierniczym poprzez rozwój i promocję innowacyjnych produktów oraz inwestycje w nowoczesne technologie, dzięki którym możliwe będzie nieustanne podnoszenie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego wytwarzanych produktów.
Odra wraz ze spółkami ZPC Otmuchów SA oraz Jedność Sp. z o.o. wchodzi
w skład grupy kapitałowej Otmuchów SA, która to grupa, z obecnym
rocznym poziomem sprzedaży przekraczającym 300 mln zł jest istotnym
producentem na rynkach: słodyczy, produktów śniadaniowych i słonych przekąsek w Polsce.
Chałwa waniliowa zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy. Dokładnie
zmielone nasiona sezamu w połączeniu ze słodką wanilią tworzą wyjątkową
głębię smaku. Charakterystyczny aromat chałwy, którego nie sposób
pomylić z żadną inną słodkością oraz lekki, intensywnie waniliowy smak
urzeka i prowokuje do sięgnięcia po kolejny kęs. Chałwa waniliowa to
słodycz, której niezwykle łatwo ulec… bez wyrzutów sumienia.
Skład:
miazga sezamowa 46,2%, syrop glukozowy, cukier, olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, białko jaja kurzego w proszku, aromat.
Kilka faktów na temat chałwy:
• Duża ilość błonnika w chałwie sprawia, że wolniej się trawi a energia uwalnia się dłużej. Dlatego właśnie chałwa jest idealna przekąską w pracy czy szkole.
• Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.
• Do Polski chałwa trafiła najprawdopodobniej w XVII wieku wskutek przenikania się kultury staropolskiej i kultury Orientu.
• Chałwa z Odry w 90% wyrabiana jest ręcznie! Tylko proces pakowania obsługiwany jest przez automaty.
• Hiszpanie zamiast opłatkiem dzielą się chałwą.
• Chałwa z Odry może poszczycić się wpisem do księgi rekordów Guinnessa. Wyprodukowali największą na świecie chałwę, ważącą 256,6kg.
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Moja propozycja na szybki i efektowny deser z wykorzystaniem chałwy waniliowej z Odry.
TORT CHAŁWOWY
Składniki:
- gotowy biszkopt 3- warstwowy
lub jeśli posiadacie większe zdolności kulinarne niż ja;-) możecie sami upiec biszkopt
- 1 kostka masła
- 40dkg chałwy waniliowej Odra
- 1 miseczka orzechów włoskich
- sok z 1cytryny do nasączenia biszkoptu
wersja dla dorosłych: 1 kieliszek rumu
- 3 łyżki cukru pudru
Masło ucieramy mikserem na pulchną masę, dodajemy pokruszoną
chałwę i całość wyrabiamy na gładką masę.
Biszkopt nasączamy sokiem wyciśniętym z cytryny w którym
rozpuściliśmy wcześniej cukier puder.
Gotową masą przekładamy kolejne warstwy biszkoptu pamiętając,
by zostało troszeczkę masy na wierzch i na pokrycie boków.
Taką masą chałwową możemy przekładać również np. wafle.
Powierzchnię tortu wygładzamy starannie szerokim nożem.
Dekorujemy orzechami włoskimi
lub wedle uznania i upodobania innymi bakaliami.
Tak przygotowany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
A teraz nie pozostaje nam nic innego jak delektować się pysznym tortem:)
☺☺☺
Wszystkich miłośników chałwy ( i nie tylko) zapraszam na fanpage Odry:
oraz na stronę:
P.S. Jako że jest to mój 100 post specjalnie dla Was moje Drogie Czytelniczki odłożyłam kawałek tortu:) Częstujcie się proszę:)
Pozdrawiam serdecznie,
Glamourka89
ale pyszny musi byc mniam ♥ chyba zrobię :D
OdpowiedzUsuńWygląda super, tylko ja tak nie znoszę chałwy :-(
OdpowiedzUsuńA czemu nie znosisz chałwy?
UsuńSuper przepis, przydałby mi sie ten kawałek do kawki teraz:)
OdpowiedzUsuńTort wygląda fantastycznie! Całe szczęście, że zupełnie nie umiem piec, bo jak bym robiła takie cuda to czuję, że rozrosłabym się w ekspresowym tempie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda i podoba mi się pomysł recenzowania produktów spożywczych! :-)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaaardzo apetycznie. Aż sobie zrobię kawę i na pociechę zjem batonika. A przepis na tort wypróbuję w weekend :)
OdpowiedzUsuńMniam !!: D
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie, przepysznie i w ogóle wow, tylko jest jeden problem - nie przepadam za chałwą:(..
OdpowiedzUsuńO jacie uwielbiam chałwę. A ten tort - marzenie. Już mam ślinotok i to ogromny. Kocham słodycze...
OdpowiedzUsuńJa też:-D
UsuńŁaa jak ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię chałwy, jest dla mnie za słodka.
Ale za to moja mama pewnie ten tort zjadła by cały sama :)
Wygląda smakowicie, ale nienawidzę chałwy;(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie,
Malko
Dziękuję za zaproszenie:)
Usuńmmmm pychotka :D
OdpowiedzUsuńUwielbia chałwę ale tortu jeszcze nie jadłam ;P
OdpowiedzUsuńTort wyglada bardzo smakowicie :D :D :D
OdpowiedzUsuńJutro wpadam na kawke :)))
Lubię chałwę waniliową, ale tak potrafi zasłodzić człowieka, że nawet łasuchy "zapychają" się :)
OdpowiedzUsuńZgadza się. Po jednym kawałku chałwy apetyt na słodycze jest zaspokojony na cały dzień:)
Usuńpyszności! uwielbiam chałwę, a tort musi być cudowny w smaku :)
OdpowiedzUsuńO matko, ale to musi być słodkie? Moja siostra byłaby wniebowzięta! Uwielbia chałwe!
OdpowiedzUsuń;-)
UsuńTort wygląda smakowicie, tylko ja nienawidzę chałwy. :/
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę. Ale nigdy nie myślałam, aby zrobić tort chałwowy.
OdpowiedzUsuńJeśli uwielbiasz chałwę wypróbuj koniecznie ten przepis na tort:P
UsuńMusi być pyszny i strasznie kaloryczny :)
OdpowiedzUsuńWow these looks seriously amazing, I’m drooling all over the screen here, I have to tray this receipt ASAP, I bet it taste as good at it looks, it doesn’t seem so complicated to prepare, I will give it a tray! Your have a lovely blog by the way and I am a new follower! Hope you will like my blog and follow back!
OdpowiedzUsuńAlso make sure and enter my Shopbop giveaway for a chance to win a 100$ giftcard to spend on designer goods!
Pop Culture&Fashion Magic
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie ;>
Nie przepadam za chałwą ale ten tort wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń