poniedziałek, 15 października 2012

Odra Chałwa o smaku waniliowa + przepis na Tort chałwowy

Witam!
Dzięki uprzejmości Pani Aleksandry jakiś czas temu otrzymałam słodką paczuszkę od firmy Odra. Zostałam wtedy także poproszona o wykonanie jakiegoś deseru bądź ciasta z wykorzystaniem chałwy. Do głowy przyszedł mi tylko jeden pomysł. Tort chałwowy mojej mamy:)
Jeśli kochacie słodkości, a zwłaszcza chałwę z Odry, to zapraszam na słodki wpis oraz do zapoznania się z przepisem mojej mamy która cenni sobie proste, a zarazem pyszne przepisy na słodkości:)




Kilka słów o firmie Odra:
Przedsiębiorstwo Wyrobów Cukierniczych „Odra” SA z siedzibą w Brzegu należy do jednej z największych firm cukierniczych w Polsce. Dzięki 60-letniemu doświadczeniu w produkcji słodyczy Firma osiągnęła mocną i stabilną pozycję na polskim rynku słodyczy, a marka Odra cieszy się dużą popularnością wśród Konsumentów. Sztandarowym produktem Firmy jest chałwa. Jako zdecydowany lider w swoim segmencie z udziałem rynkowym sięgającym 60%, chałwa z Odry stale zyskuje uznanie wśród nowych Klientów. Firma słynie także z produkcji m.in. Trufli, Galaretek Opolanek czy cukierków Leśnych, a szeroki wachlarz oferty asortymentowej obejmuje słodycze z kategorii: karmelków (twardych i nadziewanych), cukierków czekoladowych, pralin i bombonier, sezamków, gumek rozpuszczalnych oraz pomadek i drażetek. Urozmaicona oferta produktowa umożliwia dywersyfikację produkcji i sprzedaży w najważniejszych dla rynku cukierniczego kanałach dystrybucji:  handlu tradycyjnym, nowoczesnym oraz eksporcie. W trosce o zadowolenie Klientów, Odra nieustannie podnosi jakość oraz bezpieczeństwo zdrowotne wytwarzanych produktów, co potwierdzają wdrożone w tym zakresie wymagania dwóch corocznie certyfikowanych standardów: IFS i BRC. Strategia Firmy zakłada umocnienie pozycji marki Odra na rynku cukierniczym poprzez rozwój i promocję innowacyjnych produktów oraz inwestycje w nowoczesne technologie, dzięki którym możliwe będzie nieustanne podnoszenie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego wytwarzanych produktów.
Odra wraz ze spółkami ZPC Otmuchów SA oraz Jedność Sp. z o.o.  wchodzi w skład grupy kapitałowej Otmuchów SA, która to grupa, z obecnym rocznym poziomem sprzedaży przekraczającym 300 mln zł jest istotnym producentem na rynkach: słodyczy, produktów śniadaniowych i słonych przekąsek w Polsce.



Chałwa waniliowa zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy. Dokładnie zmielone nasiona sezamu w połączeniu ze słodką wanilią tworzą wyjątkową głębię smaku. Charakterystyczny aromat chałwy, którego nie sposób pomylić z żadną inną słodkością oraz lekki, intensywnie waniliowy smak urzeka i prowokuje do sięgnięcia po kolejny kęs. Chałwa waniliowa to słodycz, której niezwykle łatwo ulec… bez wyrzutów sumienia. 

Skład:
miazga sezamowa 46,2%, syrop glukozowy, cukier, olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, białko jaja kurzego w proszku, aromat.

Kilka faktów na temat chałwy:

• Duża ilość błonnika w chałwie sprawia, że wolniej się trawi a energia uwalnia się dłużej. Dlatego właśnie chałwa jest idealna przekąską w pracy czy szkole.

• Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.

• Do Polski chałwa trafiła najprawdopodobniej w XVII wieku wskutek przenikania się kultury staropolskiej i kultury Orientu.

• Chałwa z Odry w 90% wyrabiana jest ręcznie! Tylko proces pakowania obsługiwany jest przez automaty.

• Hiszpanie zamiast opłatkiem dzielą się chałwą.

• Chałwa z Odry może poszczycić się wpisem do księgi rekordów Guinnessa. Wyprodukowali największą na świecie chałwę, ważącą 256,6kg.


♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦


Moja propozycja na szybki i efektowny deser z wykorzystaniem chałwy waniliowej z Odry.

TORT CHAŁWOWY



  
Składniki:
- gotowy biszkopt 3- warstwowy
lub jeśli posiadacie większe zdolności kulinarne niż ja;-) możecie sami upiec biszkopt
-  1 kostka masła
- 40dkg chałwy waniliowej Odra
- 1 miseczka orzechów włoskich
- sok z 1cytryny do nasączenia biszkoptu
wersja dla dorosłych: 1 kieliszek rumu
- 3 łyżki cukru pudru




Masło ucieramy mikserem na pulchną masę, dodajemy pokruszoną 
chałwę i całość wyrabiamy na gładką masę.



Biszkopt nasączamy sokiem wyciśniętym z cytryny w którym 
rozpuściliśmy wcześniej cukier puder.



Gotową masą przekładamy kolejne warstwy biszkoptu pamiętając, 
by zostało troszeczkę masy na wierzch i na pokrycie boków.

Taką masą chałwową możemy przekładać również np. wafle. 



Powierzchnię tortu wygładzamy starannie szerokim nożem.



 Dekorujemy orzechami włoskimi 
lub wedle uznania i upodobania innymi bakaliami.




Tak przygotowany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.



A teraz nie pozostaje nam nic innego jak delektować się pysznym tortem:)


☺☺☺





Wszystkich miłośników chałwy ( i nie tylko) zapraszam na fanpage Odry: 

oraz na stronę:  



P.S. Jako że jest to mój 100 post specjalnie dla Was moje Drogie Czytelniczki odłożyłam kawałek tortu:) Częstujcie się proszę:)



Pozdrawiam serdecznie,
Glamourka89

33 komentarze:

  1. tort robi ogromne wrażenie , uwielbiam chałwę <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszny musi byc mniam ♥ chyba zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, tylko ja tak nie znoszę chałwy :-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, przydałby mi sie ten kawałek do kawki teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort wygląda fantastycznie! Całe szczęście, że zupełnie nie umiem piec, bo jak bym robiła takie cuda to czuję, że rozrosłabym się w ekspresowym tempie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie to wygląda i podoba mi się pomysł recenzowania produktów spożywczych! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda baaaardzo apetycznie. Aż sobie zrobię kawę i na pociechę zjem batonika. A przepis na tort wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda przepięknie, przepysznie i w ogóle wow, tylko jest jeden problem - nie przepadam za chałwą:(..

    OdpowiedzUsuń
  9. O jacie uwielbiam chałwę. A ten tort - marzenie. Już mam ślinotok i to ogromny. Kocham słodycze...

    OdpowiedzUsuń
  10. Łaa jak ładnie wygląda :)
    Ja nie lubię chałwy, jest dla mnie za słodka.
    Ale za to moja mama pewnie ten tort zjadła by cały sama :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smakowicie, ale nienawidzę chałwy;(

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,

    Malko

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbia chałwę ale tortu jeszcze nie jadłam ;P

    OdpowiedzUsuń
  13. Tort wyglada bardzo smakowicie :D :D :D
    Jutro wpadam na kawke :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię chałwę waniliową, ale tak potrafi zasłodzić człowieka, że nawet łasuchy "zapychają" się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Po jednym kawałku chałwy apetyt na słodycze jest zaspokojony na cały dzień:)

      Usuń
  15. pyszności! uwielbiam chałwę, a tort musi być cudowny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O matko, ale to musi być słodkie? Moja siostra byłaby wniebowzięta! Uwielbia chałwe!

    OdpowiedzUsuń
  17. Tort wygląda smakowicie, tylko ja nienawidzę chałwy. :/

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam chałwę. Ale nigdy nie myślałam, aby zrobić tort chałwowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uwielbiasz chałwę wypróbuj koniecznie ten przepis na tort:P

      Usuń
  19. Musi być pyszny i strasznie kaloryczny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow these looks seriously amazing, I’m drooling all over the screen here, I have to tray this receipt ASAP, I bet it taste as good at it looks, it doesn’t seem so complicated to prepare, I will give it a tray! Your have a lovely blog by the way and I am a new follower! Hope you will like my blog and follow back!

    Also make sure and enter my Shopbop giveaway for a chance to win a 100$ giftcard to spend on designer goods!

    Pop Culture&Fashion Magic

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda przepysznie :)

    zapraszam do mnie ;>

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie przepadam za chałwą ale ten tort wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń